Faralya

Doğal güzellikleriyle turizmde eşsiz bir yeri olan Fethiye Faralya, tarihi kalıntılarıyla da öne çıkıyor. Yörenin geneli sit alanı olarak korunuyor. Kelebekler Vadisi’ni gören bir konumda olan köy, eşsiz bir manzaraya sahiptir. Buradan dökülen şelale ise yaz aylarında serinlemek isteyenlerin tercih ettiği doğal güzelliklerden biridir.

The Times gazetesinin Türkiye’nin 6 gizli cenneti arasında gösterdiği Faralya’da, akşamları kayalıklara oturup güneşin denize batışını izlemek unutulmaz zamanlar arasına girecek türden. Bu manzarayı izledikten sonra güneşin böyle battığı bir yer olacağına inanmıyorsunuz. Bol bol fotoğraf çekeceğiniz birçok manzara sunan Faralya’da bu anların büyüsünü kaçırmayın deriz.

Faralya’da doğal güzellik

Faralya size  doğanın mavinin  yeşilin dalgalar ile dağların huzur içinde dans ettigi doğa içinde, manzarasıyla koylarıyla deniziyle mükemmel,doğal özel hissedeceğiniz efsane tatil sunmaktadır.

Faralya bakir kalmış ve yapılaşmamış bir köy. Bu yüzden kirlenmemiş havası ve tabiatı en çok da ballarının lezzetine yansıyor. Faralya’dan dönmeden birkaç kavanoz doğal balından almanızı ve dağlarından adaçayı toplamanızı öneririz. Demleyip içtiğinizde mis gibi kokusundan Faralya’yı hatırlayacaksınız. Eğer hediyelik eşya almak isterseniz Fethiye Limanı köye en yakın nokta.

Faralya’da bulunan Kelebek Vadisi ve Kabak Koyu’nun dışında Aktaş plajı’da ziyaretçilerin sevdiği alanlardan biridir. Bu alanın bir bölümü ufak tefek taşlarla kaplıdır. Çevresindeki beyaz kayalar ortama farklı bir hava katar. Temiz kumsalı ve berrak deniziyle yaz ayları için ideal bir alandır.

ikna olmadınız mı?

Fethiye Faralya’da Likyalılar ve Romalılara ait kalıntılar, doğa ile iç içe geçmiş halde bulunur. Likyalıların dillerinde ait yazılı eserler, mezarlar ve anıtların bir kısmı Faralya yakınlarında da bulunur. Roma Dönemi’ne ait lahitler de başka kalıntılar da köyde görülmeye değer alanları oluşturur. Ayrıca Türkiye’deki en uzun yürüyüş yolu da Antik Likya yolu dur. Bir bölümü Faralya’dan geçen yol doğa yürüyüşü için eşsiz bir alternatiftir.

Kabak Koyu, Faralya’nın en meşhur ikinci koyudur. Köyün bitiminde başlayan koya ulaşım  patikalardan veya traktör kullanarak sağlanabilir. Patikadan yürüyüş yaklaşık 20 dakika sürer. Bunun dışında bölgede sıkça tercih edilen tekne turlarıyla da bu koya gidilebilir. Koydan girilen deniz temiz, berrak ve durgun bir suya sahip.

Kimi güzellikler gizlenmeyi  sever ama gerçeklerin mutlaka ortaya çıkma gibi bir durumu da vardır. Faralya da işte böyle sonradan keşfedilmiş ama ziyaretçilerini kendine hayran ve aşık bırakmış bir köy.

İsmi Uzunyurt olarak değiştirilse de gönüllerin Faralya’sı olan bu yerde hem yazın hem kışın yapabileceklerinizi öğrenince bu zamana kadar gitmemiş olduğunuza üzüleceksiniz.

Bu muhteşem yerde doğasına hayran kalacağınız, Faralya ile tanıştırmanın tam vakti. Kışı tam yaşayamadan bahara koşar adımlarla giderken yolunuz Faralya’ya düşerse diye.

Fethiye’ye bağlı bu güzel mekan Faralya, denize nazır dört bölgesinde ayrı bir tecrübe yaşatır.

Faralya, birbirinden güzel koyları, yürüyüş parkurları, vadisi, tarihi kalıntıları inanılmaz cezbedici.

Babadağ’ın eteklerine bakan bu köyün Ölüdeniz’e uzanan koylarındaki plajlarda sırtınızı daima sağlam kayalıklara dayayacaksınız. Yemyeşil ağaçların gardiyanlık ettiği  kıdrak koyu’na vardığınızda uzaktan baktığınız Ölüdeniz’i yakından görme fırsatı yakalayacaksınız.

Kabak koyu ise şehir insanının yine kaçamak yeri olarak sakin mizacıyla bağımlılık yapıyor.Antik Likya Yolu ve mezarlığı da bu köyün parçası olduğu için zamanında burada yaşamış medeniyetlerden iz bulabilirsiniz. Sdyma, Pyndai, Theimussa, Letoon, Apollonia, Simena, Myra, Gagae, Olympos gibi pek çok antik medeniyetlerin izleri sizi karşılayacak.