Bizim Görüşümüz

Faralya (Uzunyurt)

Faralya (Uzunyurt), Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy genel olarak Faralya adıyla bilinir. Muğla iline 165 km, Fethiye ilçesine 25 km ölüdenize ise 10 km dir. Mahallenin bulunduğu bölgede tarihi Roma ve Likya kalıntılarına, Kelebekler Vadisi’ne ve çeşitli doğal zenginliklere ulaşmak mümkündür.

Faralya Köyü, Kabak Koyu ya da Kelebekler Vadisi’ne gitmek isteyenlerin buluşma noktası diyebiliriz. Likya Yolu’nu yürümek isteyenler, yoga eğitimleriyle ilgilenen ve dolayısıyla civardaki butik otellerde tatil yapanlar, kamp yapmaktan hoşlananlar ve daha pek çok kişi Faralyadan mutlaka geçmektedir.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi Muğla ilinin Fethiye ilçesine 1 saat uzaklıkta, bölgenin en turistik lokasyonu olan Ölüdeniz merkezine ise 40 dk uzaklıkta yer alıyor. Fethiye’nin Faralya Köyü’nde bulunan Kelebekler Vadisi, yaklaşık 400 metrelik kayalıklarla çevrili, 100’e yakın kelebek çeşidinin bulunduğu muhteşem bir koy.

Kelebekler vadisi, kamp yapanların uğrak adreslerinden biri. Yani evet, Kelebekler Vadisi’nde kalabilirsiniz fakat kamp malzemelerinizi getirip kurmanız gerekmekte. Bunun dışında pansiyon ya da otel gibi bir alternatif kumsalda ya da yakınlarında bulunmuyor , zaten Kelebekler Vadisi’nin bu kadar çok sevilmesinin sebeplerinden biri de imara açık olmaması ve bu sayede son derece doğal bir koy olması. Üzerinde kamp çadırlarının dışında neredeyse yerleşim yok.

Ölüdeniz

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. Türkiyede bulunan  deniz kulağı(lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açık denizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Likya Yolu

Sunday Times’a göre dünyanın en güzel 10 yürüyüş yolundan biri olan Likya Yolu, içinde Faralya Köyü’nün de olduğu bir rotayla ilerliyor. Fethiye’den Antalya’ya kadar olan Likya Yolu rotasının tamamı ise 509 kilometre. Ormanlar ve dağ köyleri arasından geçen bu meşhur yol, dünyanın birçok yerinden trekkingci ve bisikletçiyi çekiyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında oldukça yoğun olan bu rotaya Faralya’dan dahil olabilir, aralarda karşılaşacağınız çiftliklerde koyu bir muhabbet ve koyu bir çay için mola verebilirsiniz.

Kabak Koyu

Dünya’da koruma altına alınan 100 dağ arasında bulunan Babadağ’ın eteklerinde, endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı ve 200 metrelik koyuyla, özellikle genç seyahatçilerin tercih ettiği Kabak Koyu, Fethiye merkeze 33 km uzaklıkta.

Türkiye’de nadir rastlanan bir jeolojik yapıya sahip olan Kabak Koyu, üç tarafı dağlarla çevrili, kanyon biçimindeki derin bir vadi ve bu vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşuyor.

Muhteşem görünümünün yanı sıra, doğal hayatı korumak için büyük oteller yerine kamp alanları ve ağaç evlerin kurulduğu Kabak Koyu, dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri olarak kabul ediliyor. 513 km uzunluğundaki Likya Yolu, Kabak Koyu’ndan geçmektedir.